anika-ellen.reismee.nl

Op z'n Afrikaans

Afgelopen dinsdag was zoals jullie weten (gezien de vele mails, berichtjes, enz bedankt daarvoor!) Anika’s verjaardag. Omdat we in Afrika zijn hebben we uiteraard een ook een Afrikaans feestje gehouden!
Een paar dagen van te voren begon Ellen met het uitnodigen van mensen uit het ziekenhuis en uiteraard zouden ze allemaal komen. Op de dag zelf waren Ellen en Léandre vroeg opgestaan om slingers op te hangen. Vervolgens hebben we de hele dag hard gewerkt in het ziekenhuis en uiteindelijk was dan s’avonds het feestje.
De meeste genodigden waren aanwezig, het grootste deel waren mensen die ons geholpen hadden met tolken (een fysiotherapeut, apotheker, data manager, verpleegkundige, laborant en anesthesist).
Toen iedereen er was kregen ze eerst samosa’s met thee (dat zijn driehoekjes deeg met gehakt en de thee drinken ze hier met melk en een flinke schep suiker). Om 8 uur begon dan eindelijk zoals ze dat hier noemen de “ceremonie”. Deze begon met een speech van onze huisgenoot Léandre. Daarna was er een voorstel ronde en moest iedereen vertellen wie hij/zij was en waar ze werkten en wij natuurlijk waar we vandaan kwamen. Na deze ronde hebben ze met z’n allen bon anniversaire en happy birthday gezongen, dat zouden we in Nederland ook eens in moeten voeren! Heel leuk ;). Toen was het tijd om de taart aan te snijden en te verdelen onder de mensen die er waren. Nadat de cake op was waren er nog een paar mensen die een cadeautje bij hadden (passievruchtsiroop, koekjes en pinda’s) heel leuk want we hadden niet verwacht dat ze dat hier zouden doen!
Het is trouwens niet gebruikelijk om die cadeautjes open te maken tijdens het feest, dat mag pas als iedereen weg is.
Toen de cadeautjes dus ingepakt op de tafel stonden was het alweer tijd voor een afsluiting, een klein bedankwoordje van onze huisgenoot en toen mochten ze gaan. Omdat het toen nog geen 10 uur was vroegen wij ons af waarom iedereen nu al naar huis moest. Maar ook dat is een soort gebruik, in principe mag niemand tijdens de “ceremonie” naar huis en door het feest af te sluiten zeg je eigenlijk dat degene die wil vanaf dan naar huis mag en wie wil blijven mag blijven.
Op het laatst waren er nog 3 over die nog hebben gedanst op Bob Marley, dat vinden ze hier echt geweldig natuurlijk.

Al met al was het dus een geslaagd feestje: een beetje vreemd, maar wel gezellig!

oma Pien

Hartstikke leuk zo'n op z'n Afrikaans verjaardags feestje, je leerd dan ook al hun gebruiken en heb je weer wat te vertellen als je weer thuis bent. De cadeautjes blijven dus een verrassing voor de jarige tot iedereen naar huis is! Enfin dan blijf je de hele avond nieuwgierig moeilijk hé. Ik wacht met spanning op je volgende bericht Liefs Oma

omariek schrijft

gezellig feesje en wat was je nieuwsgierig natuurlijk naar je cadeautjesen dat zingen deden wij vroeger ook maar dat hebben we een beetje verleerdnou anieka geniet maar van al je afriekaanse belevenissen wij leven mee veel liefs en groeten aan je huisgenoten van oma riek xxx

Sophie

Hee Dames!

Dat klinkt super :D Zo te lezen heb je een leuke verjaardag gehad Anika! Ben zeer benieuwd naar dat verjaardagslied even denken wie er als eerste jarig is als jullie er weer zijn ;)
Succes met het onderzoeken van alle patienten en geniet van het afrikaanse leven en natuurlijk de MUZIEK!! Bob Marley, Lachen!

Liefs Sophie

Diana

hey Meiden

Leuk Anika zo je verjaardag vieren! En ook nog kadootjes, dat had je vast niet verwacht, lief van Ellen en Leandre om slingers op te hangen en mensen uit te nodigen, en toegezongen te worden, is weer heel wat anders dan hier en je viert je verjaardag eens met mooi weer...
Inderdaad vreemd het feest afsluiten terwijl je net begint, maar ja je ziet het, het is overal anders maar lijkt me ook heel leuk om mee te maken. Bob Marley niet verkeerd.. werk ze en geniet ze ;-)

Liefs Diana

richelle heebseen

heey anika
was het feestje leuk
en ben je al een beetje bruin
en heb je al bij mensen de ogen beter gemaakt?
en brilletjes gegeven.
groetjes en kusjes van richelle

oma Pien

Hoi meiden wat en leuke foto's van je verjaardag, Anika en wat zie je er lekker ontspannen uit, volgens mij geniet je van alles wat er om je heen gebeurd.
Het was toch ook wel een hele leuke verrassing!
Op de foto kan ik ook wat duidelijker jullie kamer zien mooi ruim hoor en kei gezellig.
En heb je gewonnen met Skip-Bo???
Liefs oma

pent

Hoi Anika en Ellen, wat leuk om zo op de hoogte te blijven van jullie belevenissen. Nou volgens mij hebben jullie het erg naar je zin zo aan de verhalen en foto's te zien.
Groetjes pent